Skip to main content

Centre for Photovoltaics

Berlin, DE

The Centre for Photovoltaics at the Berlin-Adlershof Technology Park offers innovative small and medium-sized firms the opportunity to rent laboratory, technical test facilities and office space in a variety of combinations. Yet the building is not designed just to provide custom-made infrastructures; it also helps to make the joint topic of research tangible. This common ground is embodied by a space that is shared and experienced by all tenants and users: the light, full-height foyer with its sculptural curved floating staircase creates a visual connection with all floor levels and leads to the technology centre and workshops on the ground floor. In this way, the foyer is representative of the construction project as a whole.

To meet demands for the high utilisation of the site, the office and laboratory spaces were situated in three double-storey blocks stacked laterally on top of the technology centre hall. The vertical or horizontal addition of various functional areas produces a range of options for structuring rental units according to tenant requirements. The layout includes accessible rooftop gardens between the office wings. The photovoltaic pilot units are located on the roofs and also in the facade structure for the foyer, where they are used as part of the shading system. This makes the theme of the new centre visible to the outside world. With its welcoming design and representative use of materials, the Centre for Photovoltaics adds a distinctive new component to the sophisticated architecture of the Technology Park.

Wista Management
12 400 m²
Completed
1st Prize
2013