Skip to main content

Campus Großhadern am Klinikum der Universität München

With a unanimous vote, HENN and C.F. Møller Architects win first prize in the international competition for the new construction of the LMU Klinikum Campus Großhadern. For the new campus they plan to transform the existing structures completely and create a green, connected and friendly environment for future-proof medical care, research and teaching. The chairman of the jury praised the design, which "convincingly meets the high expectations in terms of functionality, section-by-section realisation, commercial viability and technical feasibility in full ".

The Grosshadern Campus is part of the Ludwig Maximilian University clinic (LMU), one of the leading national and international medical sites. The new campus comprises a total of six new clinical centres and is the largest public construction project in Bavaria since the hospital was built in the 1960s/70s. The first construction phase of the large-scale project involves the realisation of three centres, the cardiopulmonary vascular centre, the oncology centre and the new diagnostic centre, which will be built on a 70,000 m² large area. This initial construction stage will constitute around 60 percent of the total construction volume of the new hospital and will be financed by the State of Bavaria to the tune of around one billion euros.

The park forms the central element of the design as a healing and meeting space for visitors, patients and staff. The intertwining of the park – the lung of the site – and the spine – the logistical heart of the hospital – is what makes this master plan special and guarantees a high amenity quality. By greening the roof of the main axis and including numerous terraces, natural elements are systematically brought into the structural core of the hospital. The landscape concept is intended to promote atmospheric diversity as well as patient well-being and recovery. This idea is in line with a basic principle of contemporary healthcare architecture: the focus is on the human being.

The existing buildings will be successively demolished and will make way for a coherent and accessible ensemble. A smaller-scale silhouette transforms the existing uniform "healthcare factory" into a varied, urban and human appearance. The master plan focuses on short distances, clear orientation and an attractive design. Its modular structure can be easily expanded as needed, ensuring a high degree of flexibility and sustainability for the campus. A generously-sized entrance area with a light-flooded atrium gives expression to the new, high-quality site.

In collaboration with: C.F. Møller Architects

HT Hospitaltechnik Planungsgesellschaft, Klett Ingenieur GmbH, Wetzel & von Seht, HHP Nord/Ost, SINAI Landschaftsarchitekten GmbH, AW Faust, Büro Heinekamp

München, DE
Bayrisches Staatsministerium für Wissenschaft und Kunst
Competition
1. Preis
2021